dinsdag 19 december 2006

Tweehonderd ontsnapte tbs'ers later, eindelijk nieuw beleid?

Tbs’ers, wie komt ze nou niet tegen? In de supermarkt, in het restaurant, in de parkeergarage, overal zijn ze te vinden. Voor een gezellig praatje is een tbs’er niet altijd in, maar goed dat zie je niet aan de buitenkant. Ze zijn vaak alleen. Degene met wie de tbs’er
op pad was, is vaak heel plotseling uit beeld verdwenen. Tbs’ers, overal zijn ze te vinden. Overal, behalve in de kliniek.

De afgelopen jaren hebben we het vaak in de krant kunnen lezen; ‘Tbs’er ontsnapt aan zijn begeleider’. De Kamer heeft al eens vragen gesteld over het Nederlandse tbs-beleid, maar toch werd er niets gedaan.
Toenmalig minister van justitie Piet Hein Donner faalde meer dan eens. Toch wist hij zijn positie, elke keer als er iets mis ging betreffende tbs, te redden.
Doch, ook Donner moest een keer aftreden en met de komst van Hirsch Balin, was er misschien ook de komst van een nieuw tbs-beleid.
Lange tijd veranderde er niets, maar nu eindelijk zit er een vernieuwing aan te komen. Minister Balin pleit voor een verbeterde aanpak: Er moet naast een ‘sociale begeleider’ ook een bewaker mee op verlof van een gedetineerde.
Zou men dan eindelijk door hebben dat sociaal inpraten op een tbs’er niet helpt? De burgers wisten het in ieder geval al langer, de televisie stond er bol van. Ofwel de politici volgen de media niet zo ofwel ze proberen het probleem te negeren.
Of de nieuwe aanpak voor meer veiligheid kan zorgen is nog maar de vraag. In elk geval is het goed dat er een politicus is die het probleem niet negeert. Ernst Hirsch Balin: respect.
En nu maar hopen dat je Theo H. morgen niet tegenkomt in de supermarkt…

1 opmerking:

Anoniem zei

Nou moet zeggen, enigzins tendentieuze intro.. ;) Er zaten in juni 2005 1600 tbs'ers vast in Nederland. Dat er dan 1-3 per jaar ontsnappen, is dan niet eens een schrikbarend percentage.

Een TBS'ers krijgt tbs omdat ie door een psychische stoornis niet in staat is zijn handelen juist in te schatten, of normen en waarden heeft die nogal (...) verschillen van de algemeen aanvaarde. In sommige gevallen is dit te genezen, en dan is reintegratie een logsich gevolg. Onderdeel hiervan is proefverloven. Dit heeft een zeer therapeutische doel. Denk dat zelfs jij en ik na enkele jaren afzondering van de buitenwereld niet 123 weer zouden kunnen wennen aan de wereld buiten de kliniek.

Dan ben ik erg blij dat voormalig minister Donner zich niet direct laat leiden door de schreeuwerige paniek van aktienieuws of de telegraaf.
Wel denk ik dat een bepaalde vorm van bewaking die meegaat bij zo'n proefverlof een erg goed idee is.
Verder zou het denk ik erg verstandig zijn te investeren in kwaliteitsverbetering en -bewaking van de TBS instellingen. Er schijnen nogal wat ongekwalificeerde mensen rond te lopen die niet in staat zijn goed in te schatten hoe een patient handelt en wil handelen.